2020-1-SK01-KA204-078246 – NICOLE

Az Erasmus+ KA2 Stratégiai partnerségek keretében az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület a szlovákiai Legend Foto által megvalósított projektben vesz részt partnerként, szlovák, olasz, finn, észt és cseh partnerekkel közösen. A projekt célja a helyi önkormányzatok vezetőinek tudásbővítése a helyi fenntarthatóság fejlesztésével kapcsolatban, amelyek így a helyi közösségekre és gazdaságra is pozitív hatással lesznek a jövőben.
A projekt 2020. december 20. – 2022. december 19. között, 163 025 euró felhasználásával, az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

Sok uniós régió viszonylag távol fekszik a fejlesztési központoktól, és számos kihívással néz szembe a fenntartható helyi fejlődés területén. Gyakran hiányzik a fejlett műszaki, közlekedési, szociális és környezetvédelmi infrastruktúra, továbbra is hiányoznak a munkahelyek, de hiányzik a képzett munkaerő, a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci integrációja és a fenntartható helyi fejlődés egyéb funkcionális konstrukciói is. Ezen felül sok esetben hiányoznak az innovatív megoldások gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi téren is.

A helyi fejlesztés fő kihívásai egyre inkább a klímaváltozás elleni küzdelem és a helyi fejlesztések klímaváltozáshoz való alkalmazkodása, a tartósan kiszolgáltatott és hátrányos helyzetű kisebbségek integrációja, a fiatalok elvándorlása, a helyi hatóságok integritásának megteremtése és fenntartása, valamint a helyi társadalmi és gazdasági fejlődés megőrzése.

A projekt fő célja: A helyi és területi önkormányzatok képviselői és polgármesterei, valamint a helyi fejlesztés egyéb szereplőinek tudatosságának és tudásának növelése, a helyi fejlesztések irányító készségeinek fejlesztése és ezáltal a szociális, ill. az önkormányzatok gazdasági fejlődése.

Konkrét célok:

1.) A jógyakorlatok és a helyi fejlesztési gyakorlatok elérhetőségének növelése;

2.) A helyi fejlesztésben érdekelt feleket segítő szakemberek készségeinek, kompetenciáinak és tudásbázisának fejlesztése;

3.) Növelni a helyi fejlesztési szereplők tudatosságát, kompetenciáit, tudását és képességét a kihívásokra és változásokra való reagálásra.

A projekt során elkészített kiadványokat (módszertani útmutató, jógyakorlatok gyűjteménye, települési profil elkészítéséhez szükséges segédletek) a Kiadványok fülön tölthetőek le, a települési profil eszközei továbbá elérhetőek a következő linken, ahol akár meg is oszthatják egymás között a települések saját profiljaikat: https://drive.google.com/drive/folders/1dvL0kDfWvnYxCFVgtJcoEyLhhfID-De9?usp=drive_link

2023-06-13T14:15:53+00:00 2021|Projektek|